duminică, 30 martie 2014

Ras in cap si apolitic



Cred ca oamenii care asculta un pic de punk rock isi dau seama despre ce vorbesc. Despre skinhead-ul care nu stie in ce parte sa o ia cand se duce in centrul orasului sa bea o bere. Nu stie in ce parte sa o ia pentru ca la dreapta sunt ‘’baietii’’ tatuati cu 88 pe ceafa si la stanga sunt punkerii cu creste si bocanci prea scumpi pentru o asemenea scena, dar despre asta o sa vorbim in alt subiect.

Cu ce se ocupa skinhead-ul apolici?
 Din cate am inteles eu dupa ce am discutat cu cativa tovarasi skinheazi apolitici, ei nu vor decat sa bea bere, sa se duca la meciuri de fotbal si sa asculte muzica oi!, ska si …cam atat. Cam la asta se rezuma activitatea lor sociala pe care ei in prostia lor o asociaza cu cultura skinhead (originala, ca pe vremea lui Ceasca, ma-sa si tac-su au inventat skinhead-culture). Nu vreau sa fiu rautacios si sa copiez ce au scris nazistii de pe antifa.ro dar cand ai asemenea teluri, pasiuni prin care iti petreci timpul liber e si normal sa fi considerat bulangiu si respins de ambele tabere subculturale.

Ce muzica asculta skinhead-ul apolitic?
  2Tone, oi! Trupele ascultate de skinhead-ul apolitic nu prea se aseaza pe nisa pe care si-a aleso pentru ca in marea lor majoritate trupele sunt politice, fie ca vorbim de The Oppressed fie ca vorbim de Combat 84, Section 5, The Last Resort, Madness, The Specials, ‘’insert orice trupa aici’’. Nu exista in lumea asta trupa de oi!, punk sau ska care sa nu aiba o opinie politica sau cel putin niste afinitati politice. SI daca vreti neaparat sa stiti, majoritatea trupelor de
skinheads originale sunt de stanga: Cockney Rejects, The Business, Cock Sparrer, etc. Am spus majoritatea, nu toate asa ca puteti sa ma corectati daca am gresit cu ceva. Pana la urma si eu sunt biased asa ca nazistii poate sa suga pula si sa planga la mamicuta lor in poala daca le-am distrus visele umede in legatura cu trupele lor preferate de oi!.

Ce pasiuni are skinhead-ul apolitic?
  Pasiunile lui, asa cum am scris mai sus se invart in jurul stadionului, asa cum orice copil de muncitor roman care nu e obligat de parinti sa ia lectii de pian sau canta. El bea bere cu baietii, fumeaza, canta pe stadion, mananca seminte acasa in timp ce asculta muzica oi! Englezeasca, iese vineri in vreun club prin care din greseala o data pe an are loc un concert de street-punk sau pune cineva muzica ska sau oi! (motiv de dat in spectacol cu bocancii lui doua marimi mai mari in timp ce interpreteaza dansul ploii).

Concluzia?
  Sa fii skinhead si apolitic e naspa. Asta in primul rand ca apolitic nu mai e nimic in lumea asta, in al doilea ca skinhead-sii originali nu au fost apolitici, au fost copiii imigrantilor jamaicani uniti in revolta lor impreuna cu copii muncitorilor englezi. Deci, ce este apolitic in acesta simpla dare de seama a copiilor unor generatii venite dupa un val de imigratie unde prim ministrul englez tocmai anunta ca in Anglia va curge rauri de sange (Rivers of Blood, cautati pe google), unde ei au fost uniti in distractiile lor, in felul in care se imbracau si dansau, in tot. Acolo a existat o unitate antifascista, probabil cea mai unita chestie a fost inceputul subculturii skinhead din Anglia. Acum, skinhead apolitic inseamna un smecheras cu o obsesie patologica pentru tot ce inseamna british, cu bani pentru bocanci DocMartens, si probabil cu prea mult timp la dispozitie pentru ca, ca orice subculturist adevarat, skinhead-sii sunt niste scormonitori ai internetului dupa cele mai underground din underground formatii care au lansat o caseta in toamna anului 1978.
Sfarsit. Continuam seria inceputa zilele trecute cu introducerea in scena a skinheadului de dreapta sau mai pe limba noastra, a bonehead-ului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu